Hölingen/Tyskland

Hölingen - Conrade - Wildeshausen

11.12. - 14.12.2015

 

 

Fredag, 11.12.:

 

Jeg havde altid snakket om med Dorthe at vores første udlandsrejse skulle gå til vores gode venner Micha og Kalle i Tyskland. De bor i nærheden af Bremen som nærmeste storby. Men først skal der jo erhverves trailerkortet når det hele skal forgå med "Børsten", vores campingvogn. Men nu ville jo skæbnet åbenbart at Dorthe og jeg ikke er sammen mere og det betyder at jeg kan tage afsted uden cv og kun med min VW Transporter. Den fungerer jo som "mit soveværelse" eller autocamper når vi ellers havde været på camping i år.

Micha og Kalle har vi mødt her på Fanø i hundeskoven for nogle år siden. De er Fanø tilhænger og kommer igennem mange år jævnlig til Fanø. Jeg har altid godt kunne tænke mig at se hvordan de bor og hvor de kommer fra. De "praler" meget om deres skønne landsby og nu skal det altså være her inden jul, hvor jeg holder ferie :-)

De første jeg gør  når jeg kommer over til Esbjerg er at jeg køber en lille 400 w el radiator hos Harald Nyborg. Det er et tip fra campingven Sven som bruger den i sit eget fortelt på campingpladsen. God idé, den passer perfekt i bilen og så har jeg varme i tilfælde at jeg har mulighed for strøm. Og det findes jo på alles campingpladser og selvfølgelig hos Micha og Kalle, hvor jeg skal campere i deres store have på græsplænen.

Og så mangler jeg et DK skilt, idet jeg har de gamle nummerplader uden eu-mærke. Og jeg kender det fra "de gamle dage" at tysk politi kan være streng med det!

 

 

Jeg kaster mig ud på de tyske motorveje mod Hamborg og oplever det typiske billede. Vejarbejde, "Stau" , vejarbejde, "Stau" osv. Igen sværger jeg mig at næste gang bliver der først kørt om aften eller om søndagen når lastbilerne ikke må køre!

 

 

Efter ca 6 timer og "Stau" omkring Hamborg og Bremen kører jeg fra motorvejen i Wildeshausen. Jeg må også konstatere at min navigation ikke virker ...det vil sige at jeg generelt ikke bruger det men hvis det er, har jeg min tablet til det! Men Frank har jo ikke overvejet at sim kortet ikke fungerer i Tyskland, hehe ;-). men så har jeg heldigvis mit gamle vejatlas far 1990 fra før genforeningen af de to Tysklande og finder med lidt held vejen. Og endda en lille hyggelig vej forbi nogle stensætninger lige kort før jeg når mit mål. Reckumer Steine hedder denne tidligere gravhøje som nu er reduceret til en bunke sten i det ellers ret flade landskab!

 

 

Kort efter ankommer jeg til den lille landsby Hölingen som ligger tæt på åen Hunte, ikke langt fra Wildeshausen. Dejligt sted ude på landet og husene i landsbyen ligger langt fra hinanden. Man fornemmer ikke at det skal være en landsby. Midt foran deres hus på gavlsiden står der et kæmpe egetræ. Imponerende!

 

 

Her fra deres terasse kan man se hvor kæmpe stammen er, men flot, flot!

 

 

Efter at jeg har parkeret på deres græsplæne bliver jeg inviteret i byen. Vi skal spise en pizza på deres yndlingsrestaurant i Wildeshausen. Bagefter snakker og hygger vi. Men senere på aften kommer jeg i tanke om at min Mousuppe skal spises! Den havde jeg egentlig købt til undervejs for at have lidt frokost. Nu har jeg jo et Trangia stormkøkken som "fast køkkeninventar" i min "autocamper" ;-)

Det bliver så til en midtnat- og godnatsuppe :-) ...- aften er koldt men stille og mens Micha allerede er gået i sengen holder Kalle selskab med et glas hvidvin.

 

 

Så bliver det sengetid og jeg nyder at læse lidt med et stearinlys. Det har altid været tradition og hygge - godnat Ole!

 

12.12.:

Næste morgen ser imod den oprindelige vejrudsigt rigtig godt ud :-)  Næsten forårsagtig også temperaturene!

 

 

Micha og kalle har også et "gæstehus" jeg også fik tilbudt som overnantningssted. Den står helt tilbage i den anden ende af deres kæmpe have på 8000 kvm og godt skjult bagved nogle høje bambuser.

 

 

Jeg går en tur i deres have og kan ikke tage fejl af den "ånd" der hersker i haven...

 

 

Jeg er ikke Buddhist men har selv flere statuer også i min have. De udstråler sådan en ro og fred! En særlig stemning for mig...

 

 

Micha og Kalles "Hyggekro" men nok også "rygerværelse" på terassen. Bagved mig står det kæmpe egetræ!

 

 

Micha og jeg kører til den nærmeste landsby Colnrade og henter rundstykker. Mens Micha parkerer og handler hos den genopståede lille købmandsbutik går jeg lige en runde om byens kirke, som ligge på en lille bakke over åen Hunte.

 

 

Efter at den gamle købmand var nød til at lukke var der nogen indbygger som slåede sig sammen og genetablerede butiken. I dag er det en blanding af Café, bager og slagter. Det kan jeg godt lide - back to the roots! Og det fungerer tilsyneladende. Folk vil gerne handle lokalt igen frem for de kæmper Supermarkerne udenfor byen.

 

 

Værsågod, så er morgenmad serveret....

 

 

Efter morgenmaden skal deres fire hunde luftes og vi går på en frisk morgentur. Det kan man direkte fra deres grund med en lille markvej og ned af en lille bakke igennem en lille skov...

 

 

Kommer man direkte til åen Hunte!

 

 

Her følger vi åen et stykke med strømmen. Vi møder ingen mennsker og hundene nyder at løbe uden snor :-)

 

 

Selvom åen er rettet ud findes der stadigvæk gamle åstrækninger uden ret meget tilløb. Man kan godt betegne dem som søer nu. Det er et smukt og idyllisk område også med masser af skov!

 

 

Snart bliver landskabet mere åben og vi drejer mod landsbyen igen.

 

 

Vi følger de  små markveje til den anden side af landsbyen, hvor Anabel, en veninde af Micha og Kalle har sine heste på en eng tæt på åen!

 

 

Anabel har forskellige slags heste her på engen. Hun arbejder professionel med de store dyr  og har en hesteskole!

 

 

Her ser man så en halv friser sammen med en født friser  ;-)

 

 

Bagefter viser Micha mig selve landsbyen med dens "centrum"... smukke bindningsværhuse i "Niedersachsenstil"

 

 

Her bor der også nogen venner af Micha og Kalle....

 

 

Jeg fornemmer landsbyen som en sjov blanding af tradition og 68er kultur! Helt klart bor der nogle kreative mennesker bag ved facaderne.

 

 

Smukt og fredeligt er det her på landet...

 

 

Vi besøger Irene, én af naboerne og vi får hjemmelavet urtete og lidt "Essenz" i form af minisnapse. Stemninger stiger ved  denne besøgsrunde :-)

 

 

Irene´s hemmelige "Essenz" . Jeg har ikke før set så små snapsglas!

 

 

Prøv at se det flotte træarbejde! Igen meget kreativ og utrolig hyggelig stemning i haven...

 

 

Her til aften kører vi en tur til Wildeshausen. Der er julemarked og middelaldermarked. De ligger næsten ved siden af hinanden. Vi foretrækker selve middelalderstemningen! Direkte i skyggen af kirken giver det  den rette bagrund! desværre regner det meget og det bliver svært med at tage billeder!

 

 

Det er virkelig hyggelig med alle de boder , telte og stande og selvom der ikke ligger sne er det en fantastisk julestemning med masser af levende lys og middelaldermusik!

 

 

Der findes også mad og drikke fra denne tid som varm mjød, kirsebærlikør  m.m.

 

 

Se det utrolig flotte håndværk. Kunne godt tænke mig en bordplade af det træ!

 

 

Bueskydning...

 

 

Men som afslutning vil vi gerne have en rigtig "Glühwein mit Schuss" og det betyder at vi går over til det egentlige julemarked, hvor vi igen løber ind i nogle "venner" fra Micha og Kalle. Sikker en masse mennsker de kender  og jeg har mødt på de få dage. Men de er allesammen søde og rare må jeg sige! 

 

 

13/14.12.:

 

Søndag den 13.12. slapper vi så af efter den meget intensive lørdag. Vi går bare den samme dejlige tur  ved åen Hunte og igen kommer der "en ven" til kaffe om eftermiddagen. Vi skal allesammen tidlig op om mandagen. Micha og Kalle skal på arbejde og jeg skal jo køre hjem til Danmark!  

Mandagmorgen ringer vækuret allerede kl fem om morgenen og jeg pakker hurtig sammen. Efter en "lynkaffe" siger jeg farvel til mine dejlige venner og kører mod motorvejen. Planen er at være tidlig i Hamborg for at komme igennem byen uden "Stau". I Norderstedt lige nord for Hamborg vil jeg besøge min facebookven Jan og få en kop kaffe mere for at se hvordan han bor!

 

 

Jeg har jo stadigvæk ingen navigation og kan kun huske at han bor i Norderstedt, en rimelig stor by efter danske forhold og vejen han bor hedder noget med "Moor" (mose). Ja og husnummer det er 15 tror jeg ;-)...

Hvad gør man? Nu er jeg jo en "gamle ræv" og gør det man gjorde i gamle dage! Finde en tankstation. De har som regl et bykort fra deres omegn hængende. Der kommer en Shelltank med beliggenhed rimelig i centrum af selve Nordestedt. Og de har et bykort - super. Jeg finder hurtig vejen "Moorweg" - det må jo være den! Vejen ligger heller ikke så langt fra tanken og jer er der efter kun 10 min. Jeg finder hurtig nr. 15, men ikke Jan´s rød VW T4, magen til min model... for pokker da... hvad gør jeg? Der kommer en dame udenfor på vej til arbejde. jeg spørger efter Jan Gutschmidt som han hedder. Hun kender ham overhoved ikke! Det bliver træls nu. Ender det med at jeg skal køre hjem igen så tæt på ham, fordi jeg fjols ikke har gemt hans telefonnr. på min mobil, men derimod har oplysningerne på min tablet hvilken jeg ikke kan bruge her i Tyskland?!

Der kommer en dame mere som lufter sin hund i morgenkulden. Jeg spørger høfligt igen. Hun kender heller ikke manden. Men så har hun den glimrende idé at der jo også  findes en "Moorkamp" istedet for "Moorweg"...mmhhmm, ja men det er jo det! Jeg takker mange gange og kører tilbage til Shalltanken. Hen til bykortet igen og jo, den ligger bare på den anden side af  den stor moseeng som deler byen´s kvarter her. Stor lettelse og her finder jeg Jan og hans røde VW T4 ;-)

Han bor i dette lille rækkehus med en hyggelig have og de  sidder lige ved morgenmaden ham og konen! Klokken er nemlig stadigvæk først otte og det hele tog mig 40 min om at finde Jan her i Norderstedt ;-)

 

 

Morgenkaffe hos Jan i Norderstedt. Bagefter går vi en tur i byparken. Klokken er allerede fjorten inden jeg kommer afsted hjem til Danmark!

 

 

Det går fint med at køre resten af vejen  til Esbjerg hvor jeg handler lidt dyrefoder inden jeg kommer til Fanø færgen igen. Det var en skøn tur selvom jeg er lidt ked af at Dorthe og hundene ikke var med denne gang. Men det skal jeg nok vænne mig til med at være alene igen i det nye år, eller hvad?

 

 

Her kan du se filmen til turen:

Counter