Vesthimmerland 2  27.09. - 30.09.2013

(Rold Skov: Jyske Skovhave - Troldeskoven)


Vis Rold Skov på et større kort

 

29.09.:

I dag går turen så igen til Rold Skov og nærmere betegnet den "Jyske Skovhave". Vi har jo været der i vores sommerferie og var fascineret af alle de mange spændende træer, og at stedet samtidig er Danmarks ældste hundeskov. Allerede denne gang besluttede vi os for at vende tilbage en skøn dag :-)

 

Den Jyske Skovhave er ret stor (omkring 16 ha) og byder med alle de mange forskellige træarter på mange overraskelser og afveksling.

 

Disse træer er  japanske "Cryptomeria". Det er japanerens hovedtræart som blev plantet her i skoven bl.a. fordi træernes grene er meget efterspurgt som pyntegrønt. Træet er lidt sart og har det dårligt med hårde danske vintre. Men alligevel har de her været plantet og har overlevet siden 1959. Vi synes at træerne er smukke og meget eksotiske.

 

Jeg tænker, disse træer med Bambus og Yucca vil kunne give vores have en "sikker eksotisk udseende", også med hensyn til kuldegrader og holdbarhed.

 

Dorthe kigger også altid interesseret på bark og blade. Her er der en masse Robinier som vi selv har i vores have. Men her vokser de en masse og ser meget mere spændende ud end derhjem.

 

Det er et fantastisk farvespil i skoven. Her er der en Ahorn fra Nordamerika. Ikke så specielt, men meget smuk :-)...

 

I alle farver og med fine aftegningerne

 

Meget eventyrlig...

 

som i "Ringenes Herre" og man forventer, at der hver øjeblik kommer en flok Elverfolk rundt om hjørnet ;-)

 

Her har vi en gul birk fra Nordamerika. Saften dufter åbenbart som tyggegummi. Plantet i 1975.

 

Her har vi nu ikke en Elv men nærmest en Skovtrold (knold) ;-)...

 

Der er mange forskellige birketræer fra alle verdenshjørner med spændende bark...

 

Da bliver man i godt humør når der færdes rundt i denne fantastsike efterårs skov :-)

 

Små, sjove blade...

 

Fra den den antarktiske Sydbøg og træerne trives ganske fint her på vore nordlige breddegrader. Bladene skal dufte meget af balsam når de friske nye skud kommer frem til foråret. De vokser på ildland ved Sydamerikas sydspids og blev plantet i 2002.

 

Også meget smuk bark

 

her har vi en ganske almindelig dansk skovbusk...

 

Med røde bær, næsten som ribs, bare større. Har desværre glemt navnet. uglene spiser dem ikke, så de må være giftig på en måde.

 

Så ligger der en lille skovsø midt i skovhaven. Her kan hundene få sig en rigtig svømmetur.

 

På denne søndag er der en masse mennesker og hunde på besøg. Vi aldrig været sammen med så mange andre hunde. Meget hyggelig og fredelig. Alle leger fint sammen og vi kigger på "vores børn" mens de hygger sig med hinanden. På et tidspunkt er der bestemt omkring 15-20 hunde i gang med at lege. Vi bliver stående i en lille halv time ;-)

 

Så går det videre igennem en høj alle af nåletræer.

Igen støder vi på smukke små Acer (Ahorn) træer med smukke farver...

 

Og ét af Dorthes yndlingstræer - en Vandgran. Den er et løvfældende nåletræ med en regelmæssigt kegleformet vækst. Vandgran var først kendt fra fossile aflejringer i kullag, men blev genkendt i Kina og har været dyrket i Danmark siden 1948.

 

Efter flere timer afslutter vi vores udflugt i den Jyske Skovhave. Sikker en oplevelse. Men nu skal vi spise lidt sent frokost og kører til Skørping.

Det skal bare gå lidt stærkt og vi vælger lidt fastfood. Denne Pizzaria kan vi varmt anbefale, hvis det drejer sig om hurtig og ok mad. Ligger midt i Skørping og frokosttilbudet på 35 kroner på de fleste pizzaer gælder også i weekender :-)

 

Nu skal vi på den anden side af Rold Skov i nærheden af Rold Storkro. Vi kører igennem Nationalparken "Rebild Bakker"...

 

og parkerer ved Kroen for at komme til "Troldeskoven", en anden spændende del af Danmarks største sammenhængende skovområde.

 

Fra kroen går der en gul rute mod "Troldeskoven"

 

Vejkryds med en flot bænk midt i skoven. Det går hele vejen opad...

 

Efter et par kilometer kommer vi til Troldeskoven.

Troldeskoven og Urskoven er udlagt som urørt skov. Her må der ikke foretages nogen form for hugst eller andre kulturindgreb. Disse arealer vil efterhånden minde om urskove med væltede og døde træer og med ny træopvækst i lysninger.

I begge skove er træerne flerstammede, krogede og knortede - det der her på egnen kaldes ”purker”. Formen skyldes en kombination afhyppig nedhugning (stævning), svampeangreb, bid af vildt og krea tur ersamt frost og vind

 

Igen et eventyrligt, smukt sted...

 

Efteråret med lav sol giver et intensiv lys og forstærker stemningen

 

Vi går videre af en større skovej til Urskoven

 

Ja, og her kan man godt fornemme at skoven "passer sig selv"

 

Efter en hel dag i Rold Skov og mange smukke naturoplevelser kører vi tilbage til Ulbjerg Camping. Både hundene og os er behagelig trætte after en masse bevægelse og indtryk fra et dejlig stykke Danmark.

 

30.09.:

Så er det mandag og tid til at køre hjem. Vi vælger at tage turen over Viborg mod Holstebro. Der ligger en stor hundeskov i Sjørup plantage, læser vi på hundeskov siden. Så kan vi en sidste gang også kigge på svampe ;-)

Vi parkerer langs med hovedvejen, men der findes også en parkering ved hovedindgangen.

 

Vi går med hegnet til hovedindgangen, idet der ikke findes en indgang fra parkeringen ved landevejen...

 

Det er en dejlig stor hundeskov. Vi læser at man har lagt to hundeskove sammen, men det kan vi nu ikke se på selve indhegningen. Skønt sted med meget afvekslende beplantning. Og her er der en smuk udsigtsplads på en lille bakke midt i en bøgelund.

 

Der er åbenbart ikke mange mennesker her. Vi møder ikke andre hunde, men en masse svampe :-)

 

Problemet er at vi jo skal fragte dem til campingvognen. Vi har ingen pose med. Så jeg finder en smutvej igennem indhegning og Dorthe venter på højde med campingvognen at jeg dukker op ved den anden side af hegnet ;-) Man kan ane campingvognen svag bag ved træerne i baggrunden

 

Vi holder en pause ved Nordre Feldborg Plantage og spiser frokost...

 

En sildemad med hjemmelavet karry dressing og en frokostøl. Jeg drikker selvfølgelig kun vand som chauffør ;-)

 

Efter et besøg hos familien med kaffepause ankommer vi tidlig på aftenen til Fanøfærgen igen.

 

Det er jo det skønne med at bo på en ø....det føles som at ferien fortsætter ;-)

 

Vi går en tur i vores egen hundeskov på Fanø inden vi kører hjem til Sønderho. Et smukt aftenlys afslutter dagen og vores weekendferie.

 

Tak for denne gang. Vi glæder os allerede til den næste campingtur med vores "Børsten"